Mind

Brainfog, hoe heet het ook alweer…

Midden in een gesprek volledig de draad kwijt zijn wat de strekking van je verhaal ook alweer was. Een black-out tijdens je werk presentatie. Je mentale woordenboek kwijt als in woordvindingsproblemen: ‘hoe noem je dat nou‘, niet op namen kunnen komen. Als je de slaapkamer in loopt en denkt ‘wat ging ik ook alweer doen’. En ga zo maar door. Herkenbaar?

Nee, geen paniek, dit hoeft niet een acuut progressieve breinziekte te zijn, het is een van de klachten die, jawel, onze vriendin ‘de overgang’ met zich mee kan brengen. Men noemt het fenomeen ‘brainfog’, menobrein of uit het Engels vertaald ‘hersenmist’, een dikke nevel in je hoofd die maar niet oplost. Een paar voorbeelden;

Het avontuur van de verloren sleutels

Het vinden van je verloren sleutels kan soms aanvoelen als het oplossen van een mysterie à la Sherlock Holmes. Je doorzoekt elke hoek van je huis, kijkt in de onwaarschijnlijkste plaatsen en begint zelfs aan de mogelijkheid te twijfelen dat ze misschien zijn gestolen door een uiterst sluwe eekhoorn. Maar dan, net wanneer je de hoop opgeeft, vind je ze uiteindelijk rustend in je linkerhand alsof ze deel uitmaakten van een bizarre sieradenlijn. Het is als een slapstickfilm, maar dan met een vleugje mysterie.

Het theater van de verloren woorden

Wanneer je midden in een zin stopt, omdat je het juiste woord niet kunt vinden, begint het echte theater van verloren woorden. Je probeert wanhopig synoniemen te bedenken, maakt geluidseffecten die lijken op het ontbrekende woord, speelt hints of geeft gewoon op en verandert het onderwerp helemaal. Maar hoe dan ook, je eindigt altijd met een verhaal dat nogal eigenaardig is, maar toch entertainend. Het is als een improvisatievoorstelling, maar dan zonder script. Dat is dan weer knap. Gelukkig beoefen ik theatersport.

De legende van de verloren bril

Ah, tot slot, de legende van de verloren bril. Het begint met een zoektocht die je door elke kamer van het huis voert (net als met de sleutels), terwijl je steeds wanhopiger wordt naarmate de tijd verstrijkt. Maar net wanneer je denkt dat alles verloren is, vind je ze uiteindelijk rustend op je hoofd alsof ze stiekem een dutje hebben gedaan terwijl je bezig was met zoeken. Het is als een soort duister avontuur, maar dan met een verrassende ontknoping.

Hoe hoe hoe…

Het menobrein

  • Problemen met de concentratie
  • Niet op woorden kunnen komen
  • Problemen met het kortetermijngeheugen, nieuwe informatie opnemen
  • Prikkelbaarheid
  • Verwardheid
  • Problemen met multitasken, nou ja, of dat nou zo erg is…

Overigens voor de goede orde kunnen er natuurlijk andere oorzaken aan ten grondslag liggen. Denk aan longCOVID, periode van veel stress, alcohol gebruik, slecht slapen en gebrek aan voedingsstoffen met name vitamine B12.

Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik heb sowieso na een slechte nacht een hoofd als watten waar geen sloot koffie tegenop kan. Dat was ooit incidenteel. Voor mijn 40e nog wellicht. Nu lijkt het aan de orde van de dag. Een suf gevoel, een sluier van smog, niet helder in mijn hoofd.

Nu kan het zijn dat ik altijd al last had van een troebel hoofd, noem het afwezig, dromerig, waar is de nul meting hè.

De algemene adviezen

Ja, de adviezen met betrekking tot klachten in de overgang worden eigenlijk steeds weer teruggebracht tot hetzelfde rijtje die we in ons warrig hoofd moeten stampen. Of hang het op dat ding waar je briefjes op kunt hangen, hoe heet het ook alweer…, een prikbord, of die gele plak dingen…:

  • Goed slapen, liefst 8 uur als het lukt (hmm…)
  • Geen suiker, laat de zoetigheid staan, houd die insuline in balans (dag hagelslag)
  • Goed eten, als in gezond eten, veel groente en fruit, of bijv. mediterraan dieet, let op de fruitsuikers dan weer… (wordt wel heel ongezellig)
  • Geen alcohol, bij voorkeur of minimaliseer (ja zeg…nou wordt hij helemaal mooi)
  • Geen stress, niet makkelijk maar mediteer, maak selfcare je prioriteit (zeg dat even tegen mijn baas)
  • Geen koffie, no can do? Dan reduceer naar 2 kopjes per dag en uiteraard ’s avonds niet drinken, dit kan voor slecht slapen zorgen en opvliegers uitlokken (nee?! ik kan niet zonder, echt niet…)
  • Goed bewegen, wandel elke dag een half uurtje, doe aan yoga, krachttraining, wat jou ook ligt, zwemmen, fietsen etc., als je maar beweegt. Overigens is dit niet overgang gerelateerd, bewegen is altijd goed voor de Mensch. (ja, ja nu weten we het wel)

Maar goed, conclusie: gooi alle geneugten des levens overboord en hopelijk doorsta je de overgang met gemak. Dat moet toch kunnen. Toch?

De herfst van het leven

Wat wilde ik ook alweer zeggen? O ja, dit klinkt heel akelig, maar dit is de herfst van ons leven. Ik wil je verder geen depressie aanschrijven hoor. Nee, maar geef toe, het bijt natuurlijk wel op de deze lijftijd (lees leeftijd) dat we moeten accepteren dat we ouder worden.

Dus ook niet meer vruchtbaar zijn, je menstruatie stopt (ja wanneer), je huid veranderd, rimpels, je geur, je zicht, ik kan niets meer lezen zonder bril, vergrijzing, je lijf gaat een andere fase in. De zwaartekracht is je vriend niet meer. Pijnlijk duidelijk tijdens de yoga. (Niet alleen de yoga overigens). En dan gaat je hoofd ook nog in een fifty fogs of grey stand. Wat een toestand.

Ik ben begonnen met het slikken van supplementen waar o.a. ook B12 in zit. Het schijnt goed te zijn voor je geheugen. Duurt meestal een aantal weken voordat je lijf zich daarop aanpast. Weet niet of dat soelaas brengt, we zullen zien. Kan uiteindelijk ook dure urine blijken.

Ja, leuk verhaal Patries maar wat te doen tegen brainfog

Ik dwaal soms af, inherent aan dit onderwerp, misschien is het hele blog wel onsamenhangend. Ik kijk er niet van op. Volgens de blog-etiquette komt hier de samenvatting, herhaling van de kernboodschap en de slotconclusie. Heb ik mijn punt gemaakt? Waar hadden we het ook alweer over. Ja, hersenmist.

Dus resumé, brainfog is een bekend fenomeen in de overgang. Het is echter tijdelijk. De daling van het oestrogeen gooit roet in het eten. Dit hormoon zorgt voor deze klachten dat je af en toe even de kluts kwijt bent. Of niet op woorden komt. Zoals ik nu. Geeft niets, mag best (zoals Jan Geurtz zou zeggen, die man heeft verder niets met de menopauze te maken hoor, vind het een leuke uitspraak).

De meest gelezen tips op Internet zijn de algemene adviezen in dit artikel. Laat alle troep staan en zorg goed voor jezelf. Zorg voor meer rust en neem vaker een pauze. Maak een lekkere wandeling. Vermijd stress. En dan het woord waar ik moeite mee heb: accepteer.

Wat ging ik nu ook alweer doen?

Voor meer informatie over brainfog verwijs ik je graag naar de volgende sites & artikelen;
- Charlotte Labee
- Mens en Gezondheid
- She Health
- Natuurlijk presteren

Bronnen

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *