Mind,  Soul

Mediteren? Helpt het echt tijdens de PMS of overgang?

Ik heb al enige tijd een lidmaatschap op de app Meditation Moments. Binnenkort neem ik deel aan een 7-daagse Herfst Challenge. Dat wordt een uitdaging de ‘monkey mind’ te beteugelen. Maar het grote doel is om wat meer rust te creëren en vinden. Is dit de weg om te bewandelen?

Mijn lontje is tegenwoordig vrij kort. Dat is een understatement kan ik wel stellen. Kort dus. Ik weet niet hoe snel jij ontvlamt? Het voelt tegenwoordig bij mij als chronische PMS XL ‘on speed’. Een aantal vriendinnen van mij kunnen dit ook beamen.

De getrouwde stellen onder ons hebben af en toe een ‘haarhuis’ moment, zoals wij dat gekscherend noemen.

Een nachtje los van elkaar

Hier in Arnhem staat Hotel Haarhuis, het klinkt als een ‘blijf van haar lijf huis’ dat is het niet. Of in dit geval kun je dat best als zodanig benoemen. Want het doel is om te de-escaleren. Even een nachtje los van elkaar. Scheelt weer een gebroken serviesgoed als de spanningen hoog oplopen.

Gewoon je tas pakken en toedeloe… lekker even ergens anders in je overgangsmisère verdwijnen.

Ik denk dat dit af en toe best een oplossing kan zijn. Zeker als er nog jonge kinderen in het spel zijn. Dan is geduld kortgezegd niet aan de orde op deze leeftijd.

Er zijn ook andere middelen om naar te grijpen. Nu zeg ik niet dat je in het heetst van de strijd naar de slaapkamer moet rennen om daar in de lotushouding te gaan zitten en woest te mediteren. Dat werkt niet.

Het is juist de bedoeling dat je het ‘exploderen’ voorkomt. Of er beter mee leert omgaan als de hormoonschommeling je weer eens om de oren slaat. Hoe zit dat nu met klapperende hormonen en je kalmte bewaren?

Tegenstrijdige informatie

Dat vroeg om wat onderzoek en ik ging eens kijken op mijn vriend Google. Hoe zit het met hormonen en PMS? Dat gaf verwarrende resultaten. Kán ook aan mijn trage (brainfog) hersenen liggen die tegenwoordig met enige regelmaat moeite hebben met verbanden leggen of conclusies trekken. Want welke informatie is juist?

Als ik de website van de gynaecoloog open ben ik verbaasd wat ik lees.

‘Ongeveer 5% van de vrouwen tussen de 15 en 45 jaar heeft last van PMS. Je hebt meer kans op PMS als het in je familie voorkomt. De klachten kunnen toenemen als je ouder wordt. Na de overgang verdwijnen de klachten”.

Commissie Patiëntencommunicatie van de NVOG Premenstrueel Syndroom (PMS) publicatiejaar 2018

5 %? Wát? Dat klopt niet in mijn beleving. Ik behoor blijkbaar tot die 5% PMS ongelukkigen en de klachten zijn inderdaad toegenomen tijdens de overgang. Geen wonder dat vriendinnen vroeger dachten dat ik mij aanstelde. Zij hadden blijkbaar weinig last van ‘bloody Mary’ als zij tot die 95% behoorden. Terwijl ik in gevecht was met pijnlijke borsten, prikkelbaarheid, zeer zware buikpijn, hoofdpijn, sufheid (ook van de pijnstillers) en stemmingswisselingen.

Die klachten zijn toegenomen. Ja, ellende. Met name mentaal. Ik noem het de ‘dagelijkse PMS-berichtgeving’: dreigend ontploffingsgevaar, hier en daar een onweersbui met veel wateroverlast en af en toe een zonnetje. Met andere woorden mijn stemming is nogal wisselvallig.

Op deze site zou het liggen aan het opbouwen van progesteron voor de menstruatie.

De informatie op de site van care for women zegt:

“Wel weten we inmiddels dat vrouwen die last hebben van PMS gevoeliger zijn voor hormoonschommelingen. Voor, tijdens en na de menstruatie schommelen de hormonen oestrogeen en progesteron. Deze schommeling is vaak de boosdoener voor klachten.”(…)

Menstruatie & PMS Care for Women

Ja, ik schommel wat af. Maar ik lees nergens over die 5%.

En op een andere site bekkenbodem4all.nl staat:

“Ongeveer 25% van de vrouwen heeft last van PMS of PMS-achtige klachten. De klachten ontstaan vaak na het dertigste levensjaar of na het krijgen van kinderen.”(…)

Wat is PMS bekkenbodem4all.nl

In de link naar de brochure en de verwijzing op de site wordt de gynaecoloog weer geciteerd.

En bij de thuisarts.nl is het niet duidelijk waardoor de klachten ontstaan.

“waarschijnlijk komt dit door de hormonen.”(…)

Ik heb het premenstrueel syndroom thuisarts.nl tekst aangepast 25 feb 2021

Ook de huisarts verwijst weer naar de gynaecoloog. Die blijkbaar een 2 is vergeten voor de 5%?

Heerlijk eenduidig dus. Not. Het zou wel eens met die stofjes te maken kunnen hebben die bij vrouwen prominent aanwezig zijn. Iets met stuiterende hormonen. Oestrogeen en zo. Verder wel nuttige tips op de betreffende sites wat je eraan kunt doen.

Maar je kunt nog meer doen om deze klachten te verminderen zegt men: yoga en mediteren tegen PMS.

Overgangsklachten en mediteren

Als de hormonen je irritatie en onrust opwekken, kun je dan het geduld opbrengen om jezelf te kalmeren? In mijn optiek zou een boksbal helpen als de lawine van semi-agressie komt opzetten. Yoga kan ik overigens best inkomen, dat is fijn en voelt lekker voor je lijf.

Yoga with Adrienne bijvoorbeeld, geweldig. Ik had wel spierpijn in den beginne. 30 days of Yoga als je het nooit doet, daar schrikken je spieren van. Maar ik raad het iedereen aan.

Meditatie vind ik een ander verhaal. Monkeymind. Ja, dat hoofd gaat niet zomaar ‘uit’ natuurlijk. Michael Pilarczyk met zijn Meditation Moments in je oor is best prettig. Doelbewust ontspannen is een ander verhaal.

Als je het in de dag inbouwt zal het zeker goed zijn voor de algemene rust in je hoofd. Daarmee heb je nog niet je hormonen onder controle. Het zijn net luchtballonnetjes. Net als opvliegers. Ineens stijgen ze op en zijn ze daar. En je ziet het niet aankomen.

De aanhouder wint

Ik weet niet of ik echt een slotconclusie heb maar stel je voor dat je midden in de PMS zit, alles is stom en zit tegen, je leven is nutteloos en meer van dit soort gedachten in je premenstruele semi-depressie. Kun je dan het geduld vinden, een momentje, om even te gaan zitten en te mediteren?

NEE! Ik zeg nee. Want alles is stom! Met of zonder Michael Pilarczyk en zijn fantastische app, het blijft een uitdaging. Want je wilt gewoon wegkwijnen onder een dekentje met 6 plakken chocola en Netflix. Dus begin vooral niet met mediteren als je in je PMS zit. Doe dat in de dagen dat je wat beter in je vel zit om de gewoonte op te bouwen.

De herfst challenge heb ik 7 dagen volgehouden. Dat wel. Maar de slop is er in gekomen. Aangezien ik me natuurlijk 3 weken op 1 maand beroerd voel. Kuch. Ik kan het je toch aanraden, ga het gewoon doen. Ik worstel mij er nog steeds mee en doe verwoede pogingen. Maar weet, de aanhouder wint!

Wil je het uitproberen en nieuwsgierig geworden? Check deze link van yogaonline.nl om te beginnen! Of er zijn tegenwoordig geweldige apps, hier een paar op een rijtje;

Dit zijn overigens allemaal geen gratis apps. Tegenwoordig hangt overal een abonnementje aan. Op youtube kun je ook gratis meditaties vinden of op spotify.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *